Hoe leg ik het Nederlandse zorgstelsel uit aan Afrikaanse en Aziatische kerkleiders?

22 april 2015

De Verre Naasten en VIAA organiseren in deze periode een internationale cursus voor Afrikaanse en Aziatische kerkleiders. Het thema is Living in God’s Kingdom: Called to joy and suffering.

In een middagprogramma mag ik wat vertellen over het Nederlandse zorgstelsel en de (medisch-ethische) vragen die in Nederland spelen. Iets vertellen over het Nederlandse systeem is vrij eenvoudig. We hebben een solidair premie-gefinancierd stelsel. De kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid zijn op orde. Het is wel een belangrijke vraag hoe we de zorg betaalbaar houden. De medisch-technologische mogelijkheden nemen toe en daarmee ook de kosten.

Levensvragen
Het is ingewikkelder om uit te leggen hoe in Nederland met pijn en lijden wordt omgegaan. Waar het gaat om zingeving en het omgaan met levensvragen staat ons ‘zorgsysteem’ vaak met een mond vol tanden. De geestelijk verzorger is vaak buiten beeld. En hoe leg ik uit dat in een land waar de gezondheidszorg tot de top 10 van de wereld behoort de euthanasievraag en het aantal euthanasiegevallen zo enorm toenemen?

Natuurlijk ga ik veel vertellen over de NPV-Zorg voor het leven. Hoe we het beleid proberen te beïnvloeden en hoe we mensen van advies en toerusting voorzien op het moment dat ze tegen medisch-ethische vragen aanlopen. Ook de Thuishulp zal ik noemen als mooie manier om de zorg voor het leven handen en voeten te geven.

Ik ga vooral ook luisteren naar deze kerkleiders. Ze hebben vast ideeën en praktijkervaring hoe met lijden om te gaan, omdat ze afkomstig zijn uit landen waar veel mensen lijden en de zorg lang niet toereikend en toegankelijk is. Wat is hun geheim?


NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's
Instead of show do a slideDown function