Euthanasie bij kinderen?

26 april 2016

De berichtgeving afgelopen weekend klonk divers wat betreft het besluit van minister Schippers om geen euthanasie voor kinderen tussen 1 en 12 jaar mogelijk te maken. De ene kop luidde: Minister Schippers (VWS) ziet op dit moment nog onvoldoende reden om euthanasie in Nederland ook mogelijk te maken voor kinderen tussen 1 en 12 jaar. De andere kop was: Minister wil onderzoek naar euthanasie bij kinderen.

Onderzoek

Een oproep van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) voor een wettelijke regeling daartoe legt minister Schippers naast zich neer. Schippers is wel bereid wetenschappelijk onderzoek van kinderartsen te subsidiëren naar het levenseinde van kinderen van 1 tot 12 en naar knelpunten in de zorg daaromtrent. Ook steunt zij de komst van een multidisciplinair steunpunt dat kinderartsen over de zorg rondom het levenseinde adviseert. „Naar verwachting zal dankzij dit steunpunt een groot deel van de vragen over levensbeëindiging bij kinderen alsnog kunnen worden opgelost door middel van adviezen rondom alternatieve mogelijkheden, zoals palliatieve sedatie of specifieke medische behandelingen”, aldus Schippers in de brief.

Schippers benadrukt dat de huidige strafwet op zich al voorziet in een mogelijkheid voor kinderartsen om te kiezen voor euthanasie. Daarbij doelt zij op de mogelijkheid voor artsen om zich in een uiterste noodsituatie te beroepen op overmacht. „Een gerechtvaardigd beroep op deze strafuitsluitingsgrond leidt er in de regel toe dat strafrechtelijke vervolging niet aan de orde is”, aldus de minister.

Voorlopig karakter

Natuurlijk ben ik blij met dit besluit, maar ik maak me zorgen over het mogelijk voorlopige karakter ervan. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat ervoor open dat levensbeëindiging mogelijk wordt bij kinderen van één tot twaalf jaar.

Er is nu al wel de optie dat een arts een beroep kan doen op “overmacht in de zin van een noodtoestand”. Daarvan kan sprake zijn als bijvoorbeeld pijnbestrijding bij zeer ernstig zieke kinderen echt niet werkt.

Voor het onderzoek heeft Schippers bijna 4 ton uitgetrokken. De kosten van het steunpunt zijn nog niet duidelijk. Het wordt afgestemd met artsenfederatie KNMG en wordt naar verwachting nog in 2016 operationeel. Ik hoop dat kinderhospices betrokken worden bij dit steunpunt. Zorg voor kinderen met levensbedreigende ziekten is niet alleen een zaak van de arts, maar van alle zorgverleners, en niet te vergeten de ouders.

Euthanasie bij kinderen?

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's
Instead of show do a slideDown function