De (on)zekerheid van prenataal onderzoek

Rineke Heij

coördinator NPV-Advieslijn 24/7

19 november 2022

‘Het onzichtbare van een zwangerschap maakt […] dat er veel vragen kunnen zijn. Is het kindje wel gezond? En voor velen fijn om te weten: is het een jongetje of een meisje?’ Dat schrijft Daniëlle Koudijs – oprichter van het online platform Power to the Mamas – in een recente blog over prenataal onderzoek.  Voorafgaand aan het schrijven van de blog had zij een korte peiling gedaan onder moeders over hun ervaringen met prenatale screening. De resultaten daarvan nam ze daarin mee.

Blijde verwachting of onzekerheid?

Haar opmerking raakte mij. Hoe waar is het dat een zwangerschap niet alleen maar blijde verwachting geeft, maar ook  onzekerheid met zich mee kan brengen. Het aanbod van alle mogelijkheden van prenatale screening en mogelijk aanvullend prenatale diagnostiek kan dan soms zomaar een antwoord lijken op die onzekerheid. Het biedt je informatie over je kindje en over je zwangerschap. Er kan al in een vroeg stadium opgemerkt worden of er een mogelijke afwijking is bij je kindje. ‘Aan de ene kant misschien heel fijn, maar aan de andere kan het ook onrust geven. Want wat als er iets afwijkends gevonden wordt?’, zegt Daniëlle hierover.

Een goede afweging

De uitkomsten van prenatale screening (zoals NIPT, 13- en 20-weken echo) zijn ’kansen’. Om zekerheid te krijgen over de gezondheid van het kindje is vervolgonderzoek ofwel prenatale diagnostiek (zoals een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie) nodig. Prenatale diagnostiek geeft vrijwel altijd zekerheid over een eventuele afwijking bij het kindje. Maar de ernst en gevolgen van de eventuele afwijking kunnen erg verschillen en zijn niet altijd goed vooraf te bepalen.

Screening en diagnostiek kunnen zeker helpend zijn. Tegelijk is het goed je te realiseren dat screening en diagnostiek ook veel onzekerheid met zich mee kunnen brengen. Daniëlle schrijft daarover in haar blog iets waardevols: ‘Wat ontzettend belangrijk is, is dat je je keuze goed afweegt. Dat je heel goed nadenkt over waarom je de onderzoeken wilt doen. Veel onderzoeken worden vroeg in de zwangerschap uitgevoerd, zodat je nog kunt kiezen voor het afbreken van de zwangerschap. Daar zal in gesprekken met medici ook altijd naar gevraagd worden. Bereid je goed voor op dat soort vragen en gesprekken, zodat je er niet door overvallen wordt.’

Hulp bij je keuze

Bij het nadenken over en voorbereiden op de vraag of je prenataal onderzoek wilt laten uitvoeren kan de NPV-keuzehulp ‘Prenataal onderzoek’ je helpen. En heb je vragen waar je graag persoonlijk over doorspreekt: maak gerust gebruik van de Advieslijn.

In alle onzekerheid van het leven, van het onzichtbare van een zwangerschap geeft het zekerheid als je weet dat jij jouw keuzes weloverwogen en in afhankelijkheid van de Heere gemaakt hebt.

Daniëlle sluit af met een quote van een wijze moeder. Die neem ik graag over:

‘Het is een heel persoonlijke keuze, of je wel of geen onderzoeken doet. Er goed over nadenken is belangrijk, maar net zo belangrijk is Gods leiding vragen over de zwangerschap en de keuzes die je maakt. Dan kan je het nooit verkeerd doen.’

De (on)zekerheid van prenataal onderzoek

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's