De ander zien

Heleen Polinder

Consulent Thuishulp & Afdelingszaken

12 januari 2024

Iedere keer zag ik haar weer staan: de straatkrantverkoopster. Elke keer als ik boodschappen deed, keek ik haar aan en groette ik haar vriendelijk. Toch begon het op een gegeven moment te knagen. Deze vrouw heeft méér nodig. Ze heeft het nodig om gezien en gewaardeerd te worden als mens.

Op de koffie

Op een dag nam ik een moedig besluit. Ik vroeg haar op de koffie. Dat ging nog niet zo makkelijk, want ze bleek geen Nederlands of Engels te spreken. Met handgebaren maakte ik duidelijk wat ik bedoelde. Ze knikte: dát wil ik wel. Ik gaf haar een briefje met daarop mijn naam, adres en telefoonnummer. Geen idee wat er zou gebeuren …

Diezelfde middag belde haar zoon. Hij vertelde dat zijn moeder graag langskomt, maar dat koffiedrinken lastig wordt, omdat ze overdag moet ‘werken’. Of ze ook mag komen eten. Ja hoor, natuurlijk. En of zijn vrouw dan mee mag komen om te vertalen. Nou, dat leek me wel een goed idee. We spraken af voor diezelfde vrijdag om 18.00 uur.

Lopend buffet

Toen werd het vrijdag, 18.00 uur. Ik was zó benieuwd wat er zou gebeuren. Zouden ze wel komen? En zo ja, hoe laat? Warempel, om precies 18.00 uur gaat de bel. Ik doe open en tot mijn grote verbazing staan er zes Roemenen op de stoep! Maria, de vrouw die ik uitgenodigd had. Lilly, de schoondochter die mee zou komen om te vertalen. Twee kinderen van Lilly en nog twee nichten die bij hen in huis wonen.

Ik had de tafel al keurig gedekt, maar heb toen de borden maar gauw weer opgestapeld en er een lopend buffetje van gemaakt. Wat hebben we een leuke avond gehad met elkaar! Iedereen genoot ervan, ook onze eigen kinderen.

Als we elk mens als méns gaan zien

Terugkijkend denk ik: hoe makkelijk was het eigenlijk om ‘gewoon’ iemand uit te nodigen? Vooraf voelde het als een enorme stap, maar dat was het achteraf gezien niet. We kennen allemaal wel mensen voor wie we in eerste instantie terugdeinzen. Een beetje afstand houden. Maar als we élk mens nu eens als méns gaan zien en benaderen, zou de wereld er dan niet anders uitzien?

Lijkt u het ook mooi om er voor een ander te zijn? Kijk dan eens of u in uw plaats iets kunt betekenen als vrijwilliger.

De ander zien

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's
Instead of show do a slideDown function