19 december 2024
In de hedendaagse beeldvorming over abortus is het idee dat het pro-choice standpunt progressief is en het pro-lifestandpunt conservatief. Maar klopt dit beeld, vooral als we kijken naar de rol van medische vooruitgang binnen deze discussie?
11 oktober 2024
Susanne Postma werkt als adviseur bij de NPV-Advieslijn. Dagelijks bellen of chatten mensen met medisch-ethische vragen, bijvoorbeeld over een medische ingreep of de gevolgen van een behandeling. Ze hebben behoefte aan een luisterend oor en aan advies, zodat ze zelf een besluit kunnen nemen. Neem Eveline. Haar moeder is stervende en Eveline vraagt zich af wat voor haar het beste zou zijn.
10 september 2024
Vandaag – 10 september 2024 – is het World Suïcide Prevention Day. Deze dag valt in een week waarin er bijzonder aandacht is voor suïcide, onder het motto ‘suïcide raakt ons allemaal’. Als je bedenkt dat er in Nederland 5 mensen per dag een einde aan hun leven maken, dan hebben we het over 1850 mensen per jaar! Dat raakt ons als het goed is allemaal, toch?
30 juli 2024
Een tijdelijk verbod op het voorschrijven van puberteitsremmers aan kinderen onder 18 jaar met genderdysforie in Engeland, Schotland en Wales was rechtmatig, zo heeft een rechter van het High Court in Londen maandag 29 juli 2024 bepaald.
22 juli 2024
Al jaren zijn er mensen die willen dat onze politiek iets doet aan zogenoemde ‘homogenezing’, maar voorstellen daarover haalden nooit de eindstreep. Geen draagvlak, geen urgentie, wat is eigenlijk het probleem? Toch was het in 2021 zover en diende politiek links een initiatiefwet in. Wat volgde, was forse kritiek van de Raad van State.
04 juli 2024
Een patiënt komt na een ziekenhuisopname thuis. Niet om thuis verder op te knappen, maar om daar te sterven. Een (transfer)verpleegkundige uit het ziekenhuis regelt de zorg voor hem. Ze neemt contact op met een coördinator van de NPV, die vrijwilligers in de terminale thuishulp inzet.
30 mei 2024
Het is tijdens een avond in een kerkelijke gemeente ergens in het land. Ik ben uitgenodigd om te spreken over het onderwerp ‘Tijdig nadenken over het levenseinde’. Daarin gaat het over dilemma’s en vragen die er tijdens de laatste fase van het leven en rondom het sterven aan de orde kunnen komen. En over keuzes die soms gemaakt moeten worden. Denk aan stoppen van behandelingen, pijnbestrijding, sedatie, het niet meer geven van eten en drinken. Er wordt goed geluisterd. Ik merk dat het een onderwerp is dat bij meerdere mensen leeft.
17 mei 2024
Het huidige geboortecijfer is met 1,43 kinderen per vrouw nog nooit zo laag geweest. Dit komt doordat het aantal vrouwen zonder kind toeneemt; het gemiddeld aantal kinderen per moeder daalt niet. Die dalende trend is al jaren gaande, maar lijkt op dit moment vooral veroorzaakt door jonge vrouwen zonder diploma.
03 mei 2024
Van een vrijwilligster in de terminale thuishulp
Ik ben inmiddels al jaren vrijwilliger, maar nog altijd vind ik het een beetje spannend. Waar kom ik terecht? Hoe is de stemming? Wat zijn het voor mensen? Hoe staan ze tegenover een vreemde in huis? Hoe ziek is de zieke?
23 april 2024
Alle voorstanders van abortusrechten geloven dat het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw belangrijk is. Maar als je doorvraagt, blijkt dat de meeste van hen een foetus nog geen mens vinden. Dit lijkt een cruciale factor om achter abortus te kunnen staan. Toch horen we steeds meer prominente voorstanders uitdragen dat die tweede factor van geen belang is: mens of geen mens, het mag overlijden als gevolg van de keuze van de vrouw om de zwangerschap te beëindigen. Is deze trend het gevolg van voortdurende progressie of beginnen oude maskers af te glijden?
12 april 2024
Bij de NPV-Advieslijn passeren veel verhalen de revue. Vaak moeilijke en verdrietige verhalen. Verhalen van mensen die geconfronteerd worden met ziekte bij zichzelf of hun naaste. En met wat er dan allemaal op hen af komt aan vragen en keuzes.
01 februari 2024
Rutgers presenteerde deze week haar rapport ‘Seks onder je 25e’. De resultaten werden vergeleken met soortgelijke onderzoeken uit 2012 en 2017. Daaruit blijken een paar opmerkelijke trends. Zo viel het op dat meiden veel vaker dan jongens met hun ouders en vrienden praten over zaken als zwangerschap en abortus. Het aantal soa’s bleef volgens dit onderzoek gelijk, ondanks een sterke vermindering van het gebruik van de pil en eerder alarm over gestegen gonorroe-besmettingen.