In de middag kunt u deelnemen aan de workshops, er zijn twee workshopsrondes. Op deze pagina leest u welke workshops er worden aangeboden.
Bij aanmelding wordt u gevraagd om een keuze te maken aan welke twee workshops u wilt deelnemen.
Spreker: Ed van Hell
Oud-directeur van Stichting Ontmoeting en momenteel zelfstandig ondernemer (dissidenk.nl)
Wat is de zin van het leven? Hoe kun je op pastorale wijze daarover in gesprek gaan met de ander die kampt met psychische problemen? Of: moet je als vrijwilligers de zinvolheid van het leven laten zien in daden? Maar … hoe dan? Op interactieve wijze gaan we in deze workshop over deze vragen nadenken. De interactie staat vooral centraal, waarbij de workshopleider vanuit eigen ervaring spiegelend zal reflecteren en tips zal geven.
Ed van Hell was vanaf 1994 tot 2019 als directeur(-bestuurder) verbonden aan Stichting Ontmoeting. Hij heeft altijd direct contact gehad met mensen die te maken hebben met (psychisch) lijden. Vooral de pastorale begeleiding heeft hem altijd bijzonder aangesproken. Zelf zegt hij: ‘Juist de pastorale benaderingswijze plaatste me voor grote vragen. Vraag waar ik veelal geen raad mee wist.’
Spreker: Wilma Trouwborst-Bos
Psychosociaal therapeut in haar eigen praktijk
Als vrijwilliger loop je samen op met iemand die hulp nodig heeft. God gebruikt mensen om anderen in het leven bij te staan. Je zou kunnen zeggen: als vrijwilliger ben je een instrument in de handen van de Verlosser. In deze workshop gaan we samen op zoek naar handvatten om anderen te helpen, vanuit een bewogen hart. Neem je Bijbel mee.
Wilma Trouwborst-Bos is werkzaam als psychosociaal therapeut in haar eigen praktijk. Naast haar deskundigheid (onder andere trauma- en verliesbegeleiding) heeft ze een verlangen om met haar cliënten – en hun naasten – de Bijbel te gebruiken als het Woord dat levend en krachtig harten verandert. Ze laat zich raken onder andere door de verhalen van mensen in de Bijbel, die zich sterkten in de Heere hun God.
Spreker: Anna Frens
Praktijkondersteuner (POH-GGZ) werkzaam in de huisartsenpraktijk
Communiceren met mensen die depressief zijn en/of een persoonlijkheidsstoornis hebben, kan moeilijk zijn. Tijdens de workshop gaan we met elkaar in gesprek over casuïstiek en/of vragen die u hebt ten aanzien van dit thema.
Anna Frens heeft groot aantal jaren ervaring opgedaan als psychiatrische verpleegkundige en ze heeft gewerkt heb bij De Fontein, de kliniek van Eleos. Daarna heeft ze als sociaalpsychiatrische verpleegkundige eerst kort op volwassenzorg en daarna 16 jaar op jeugdzorg van de ambulante behandeling van Eleos gewerkt. De laatste negen jaar is ze actief als POH-GGZ (praktijk ondersteuning van huisarts- geestelijke gezondheidszorg).
Spreker: Nadine Folkers
Ervaringsdeskundige
Wat zeg je tegen iemand die lijdt aan een depressie, een psychose heeft gehad of kampt met een andere psychische stoornis? Er is geen in beton gegoten instructie voor wat je moet zeggen of doen. Maar vanuit haar ervaring met psychische klachten kan ervaringsdeskundige Nadine Folkers je wel een aantal tips en trucs geven. In de workshop ‘Gewoon doen’ ontdek je hoe je goed gezelschap bent voor iemand die te maken heeft met psychisch lijden.
Nadine Folkers (39) kampte in 2014 met een zware depressie. Ze werd opgenomen in een psychiatrische kliniek en een lange periode van therapie volgde. Om deze ingrijpende gebeurtenissen in haar leven een positieve uitwerking te laten hebben, ging ze aan het werk als ervaringsdeskundige bij Eleos. In die rol helpt ze vanuit haar eigen ervaring individuen en groepen mensen die op dit moment kampen met psychische klachten.
Spreker: Rineke Heij
Beleidsadviseur Advies & Toerusting bij de NPV
Als naaste of vrijwilliger kun je in het contact met iemand die psychisch ziek is aanlopen tegen vragen die raken aan ethische dilemma’s. Dilemma’s rond bijvoorbeeld wils(on)bekwaamheid, grenzen aan behandeling en dergelijke. Soms ook concrete vragen over euthanasie. Tijdens deze workshop zullen we vanuit de praktijk met elkaar hierover in gesprek gaan. Hoe kun je als naaste ook in die situaties een helpende hand bieden aan hen die ermee te maken hebben?
Rineke Heij is sinds 2015 beleidsadviseur bij de afdeling Advies & Toerusting van de NPV. Naast dat ze zelf vragen beantwoordt die bij het spreekuur binnenkomen, is ze ook coördinator van de 24/7 Advieslijn. De vragen die daar binnenkomen raken alle medisch-ethische dilemma’s die tijdens het leven kunnen passeren. Ook medisch-ethische vragen rond psychisch lijden zijn daar onderdeel van. Hierin kunnen meedenken is waardevol en helpt vaak een stapje verder.
Spreker: Bonna van der Wijngaard
Consulent bij dit Koningskind
Ieder mens is uniek. Dat geldt ook voor mensen met autisme. Autisme uit zich bij ieder persoon anders: dat is een gevolg van de manier waarop haar/zijn brein informatie verwerkt. Dit heeft invloed op het denken en gedrag. In deze workshop leren we autisme beter begrijpen en gaan we ervaringen uitwisselen. We zullen ontdekken dat aansluiten bij dat wat iemand met autisme nodig heeft maatwerk is.
Bonna van der Wijngaard werkt ruim 25 jaar als consulent bij dit Koningskind. Wij geloven dat iedereen nodig is. Daarom ondersteunt Dit Koningskind mensen met een beperking en de mensen om hen heen.
Naast het volgen van cursussen en het lezen van boeken heeft Bonna veel geleerd van mensen met autisme en hun naasten. Op dit moment begeleidt ze contactgroepen van mensen met autisme en gespreksgroepen voor partners van mensen met autisme.