Het ontstaan van de NPV-afdeling Sprang-Capelle
Al jaren probeert de overheid, mede onder druk van bezuinigingen, de organisatie van verantwoordelijkheden op sociaal gebied die veel geld kosten elders in de samenleving te leggen.
Op 26 oktober 2012 kwam er een uitnodiging van het landelijk bureau van de Nederlandse Patiënten Vereniging om een NPV-infoavond voor de leden te houden op 22 november 2012. Deze werd gehouden in het kerkelijk centrum De Wijngaard met als thema ‘Gezond en wel?’. De NPV wil proberen om in Sprang-Capelle een afdeling op te starten.
De opkomst was goed en er bleek wel degelijk belangstelling te zijn, zowel aan de kant van de vrijwilligers die vrijwilligerswerk willen gaan verrichten als aan de kant van de hulpvragen.
Op 9 januari 2013 is het eerste overleg geweest aan de keukentafel en is er afgesproken om te proberen een comité te vormen van 5 á 7 mensen. Dit is gelukt en de afdeling is toen aangemeld bij het landelijk bureau. Wij zijn vanaf 1 maart 2013 actief vrijwilligers gaan werven en zijn al gauw begonnen met ongeveer 30 vrijwilligers. Door meer bekendheid aan ons werk te geven zijn er brieven en folders verspreid bij de gemeenten, kerken, huisartsen en thuishulporganisaties. Al spoedig kwamen de hulpvragen binnen en zo mochten wij onze naasten bijstaan.
Door middel van vergaderingen bleven wij van elkaars doen en laten op de hoogte en daarbij was er in de beginperiode vaak een afgevaardigde aanwezig van het hoofdkantoor te Veenendaal.
De eerstvolgende infoavond is gehouden op 24 oktober 2013 waar diverse dia’s en een dvd getoond werden die betrekking hadden op de thuiszorg. Aan het eind van de avond werd gevraagd aan de leden of er behoefte was om te komen tot een afdeling van de NPV en het eenparig antwoord was: ja.
Om het onderlinge contact met alle vrijwilligers te bevorderen hebben wij op 11 februari 2014 voor het eerst een gezellige avond met elkaar gehad.
NPV-afdeling Sprang-Capelle is officieel 8 juni 2017 opgericht. Al vanaf het begin zetten wij ons in voor de zorg voor het leven. Dit doen we door middel van het organiseren van thema-avonden, maar ook door praktisch de handen uit de mouwen te steken. We bieden namelijk thuishulp voor iedereen, ongeacht iemands achtergrond, geloof of wat dan ook. Steeds vaker merken we dat mensen ons weten te vinden en dat is alleen maar mooi!
Onze vrijwilligers krijgen jaarlijks een cursus aangeboden om op de hoogte te blijven. De volgende onderwerpen zijn al aan de orde geweest, terminale hulpverlening en hulp in thuissituaties. Ook wordt er vanuit het bestuur deel genomen aan diverse vergaderingen bij thuishulporganisaties en evenementen die georganiseerd worden op het vlak van thuishulp en wat er verder bij komt kijken.
De NPV is een christelijke beweging. Zij erkent de Bijbel als grondslag voor al haar activiteiten. Vanuit de waarden ‘beschermwaardigheid’, ‘solidariteit’ en ‘zorgzaamheid’ draagt de NPV haar gedachtegoed uit aan kerk, samenleving en overheid. Samengevat in de lijfspreuk zorg voor het leven. Dit wordt ook praktisch vorm gegeven door middel van het bieden van thuishulp door vrijwilligers. Zo draagt de NPV zorg voor het leven, vanuit de overtuiging dat elk leven beschermwaardig is vanaf het prille begin tot en met het einde.
Onze afdeling heeft een bestuur. Het bestuur legt ieder jaar verantwoording af aan de algemene ledenvergadering. De leden van het NPV-bestuur ontvangen geen bezoldiging van de NPV.
Leen Kranendonk
voorzitter
Anny Hoefnagel
secretaris
Jenneke Kreijkes
penningmeester
Joanneke Vreeken
bestuurslid
Onze thuishulpcoördinatoren zijn de contactpersonen voor het regelen van thuishulp. Zij zorgen ervoor dat de thuishulp voorspoedig verloopt: vanaf de intake tot aan het beëindigen van de hulp.
Marja van Tilborgh
coördinator
Annette Ruis
coördinator