Minder abortussen, maar meer na prenatale diagnostiek

14 december 2021

In 2020 werd 31.364 keer een abortus uitgevoerd in Nederland. Diederik van Dijk, directeur van de NPV – Zorg voor het leven, merkt op dat de abortuscijfers in 2020 zijn afgenomen ten opzichte van 2019, maar het aantal helaas nog steeds hoger is dan in de jaren daarvoor. Ditzelfde geldt voor de abortusratio, het aantal afbrekingen per 1000 levendgeborenen. Van Dijk: “Het blijven duizelingwekkende cijfers. Achter ieder cijfer schuilt een mensje dat het licht niet mocht zien. Daar mogen we nooit aan wennen, maar moet aanzetten om de beste hulp voor moeder en kind te realiseren.”

De daling in het totaal aantal abortussen komt voor een belangrijk deel doordat minder buitenlandse vrouwen naar Nederland kwamen voor een abortus. De daling is dus waarschijnlijk deels te verklaren door reisbeperkingen voor buitenlandse vrouwen vanwege de COVID-19-pandemie.

Net als in voorgaande jaren vonden de meeste zwangerschapsafbrekingen plaats bij vrouwen in de leeftijdscategorie 25 tot 30 jaar. Het aantal zwangerschappen dat vanaf 18 weken wordt afgebroken, daalt. In 2018 waren dat er nog ruim 2500, in het afgelopen jaar ruim 2000. Bij 18 weken zwangerschap kan een moeder haar kindje al voelen bewegen en het kindje kan bijvoorbeeld al duimen. De NPV vindt het onbegrijpelijk dat in Nederland dan nog abortus gedaan kan worden.

Zorgwekkend is de sterke stijging van zwangerschapsafbrekingen na prenatale diagnostiek, zowel relatief als absoluut. Het gaat om gewenste zwangerschappen die door actief aangeboden prenataal onderzoek aan alle zwangeren veranderen in ongewenste zwangerschappen. Ruim 1500 abortussen vonden plaats na prenatale diagnostiek. Dat is bijna 300 abortussen meer dan in 2018 en 2019.

Van Dijk: “Momenteel is er geen inzicht welke afwijkingen voor ouders reden zijn om de zwangerschap af te breken. Ook is er geen controle of en hoeveel foutpositieve uitslagen er zijn en hoeveel kinderen dus ‘onnodig’ geaborteerd worden. De NPV vindt dit onaanvaardbaar.”

Lees verder op de themapagina over abortus.

Minder abortussen, maar meer na prenatale diagnostiek

Instead of show do a slideDown function