Wat is goede zorg voor mij?

21 december 2020

De vraag: ‘Wat is goede zorg voor mij?’ houdt me bezig. Die kan ineens ook zomaar voor mezelf gelden. Ziek worden is niet voorbehouden aan ‘oud zijn’. Hoe ziet goede zorg eruit en wat houdt dat voor mij in?

Want zorg is en wordt pas goede, passende zorg als die is afgestemd op mijn unieke, eigen situatie. Wat moeten mijn dokter en mijn zorgverleners van mij weten om mij de juiste zorg kunnen geven? Wat is voor mij echt heel belangrijk als ik door ziekte niet meer in staat ben om voor mij zelf te zorgen? Waar ben ik het meest bang voor als ik zelf niet meer kan beslissen? Wat vind ik belangrijk als ik stervende ben?

Allemaal vragen. Vragen die heel confronterend zijn. Het bepaalt mij bij mijn eigen levenseinde. En toch ervaar ik hoe belangrijk het is om ook juist in een tijd als deze – waarin de vragen rondom ziekte en gezondheid door corona zo heel actueel zijn – hierover na te denken. En erover in gesprek te zijn! Niet pas wanneer ik ziek word, maar nu al!

Wat is goede zorg voor u?

Dezelfde vraag komt ook vanuit een ander perspectief binnen. De vraag ‘wat is goede zorg voor mij?’ maakt mij bewust van mijn eigen visie, mijn eigen vragen, mijn eigen onzekerheden. Maar deze zelfde vraag kan mij ook bezig houden als ik nadenk over mijn hoogbejaarde oma van 98 jaar, mijn ouder wordende ouders. Wat betekent goede zorg voor hen? Weet ik dat als (klein)dochter eigenlijk wel? Voor een deel kan ik daar zeker ‘ja’ op zeggen, het is geen onbesproken thema. En toch… als ik hier verder over nadenk, dan besef ik hoe belangrijk het is om dit niet op een enkele moment, maar vaker bespreekbaar te maken. In de loop van de tijd kan immers de situatie veranderen en dat kan gevolgen hebben voor de keuzes en wensen van iemand met het oog op ziekte en gezondheid.

Een uitspraak die ik pas las, is me bijgebleven: ‘Goede zorg is iemand het gevoel geven dat hij belangrijk is, omdat hij bestaat, tot het laatste ogenblik van het leven en dat je hem helpt te leven tot aan zijn sterven.’ Op die manier is goede zorg niet voorbehouden aan de dokter, de verpleegkundige. Op die manier is goede zorg ook een opdracht voor iedereen die zich naaste mag weten van iemand!

NPV-Levenswensverklaring

Kent u de NPV-Levenswensverklaring? Dit is een goed instrument om het gesprek over ‘goede zorg’ te voeren met uw naasten en de dokter. De verklaring is gebaseerd op het Bijbelse beginsel dat het leven waardevol is en bescherming verdient. Het schetst duidelijke kaders waarbinnen de arts de ruimte heeft om af te wegen wat de best passende zorg is: zorg die aansluit bij uw persoon, bij uw levensvisie en bij de fase van uw ziekte. De arts doet dat in overleg met uw vertegenwoordiger(s), zodat uw wil steeds bepalend is.

Lees-, kijk- en luistertips:

  • Lees meer over de NPV-Levenswensverklaring
  • Lees waarom de NPV-Levenswensverklaring bedacht is
  • Luister naar ‘in gesprek met…’, een programma van de Reformatorische Omroep Joop van der Elst ging in gesprek met Astrid Bokhorst (manager Advies & Toerusting) en Rineke Heij (beleidsmedewerker Advies & Toerusting en coördinator van de NPV-Levenswensverklaring). Bij medische beslissingen rond een ernstige ziekte of het einde van het leven begrijpen artsen niet altijd de christelijke visie. Hoe ga je daarmee om? Een open, persoonlijk gesprek.
Wat is goede zorg voor mij?

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's
Instead of show do a slideDown function