Designer baby

02 december 2015

Het genetisch modificeren van menselijke embryo’s moet wereldwijd verboden worden. Hiervoor pleiten 150 prominente wetenschappers en activisten in een open brief. Ze zijn bang dat er straks alleen maar perfecte ‘designer baby’s’ ter wereld komen. De brief is gepubliceerd aan de vooravond van de International Summit on Human Gene Editing in Washington, Verenigde Staten. Daar praten topwetenschappers vier dagen lang over genetische modificatie bij mensen.

De ondertekenaars zijn bang zijn dat we straks onze kinderen naar eigen smaak gaan ontwerpen. Volgens de wetenschappers gaat het dan niet alleen om het uitbannen van ziektes maar ook van slechte eigenschappen. “Als dit proces eenmaal in gang wordt gezet kunnen we niet meer terug. Dit is een grens die we niet over mogen gaan”, schrijven zij.

Ik ben erg blij dat wetenschappers dit signaal afgeven. Soms wordt de bescherming van het leven afgedaan als chrisktelijke prolife-hobby. Maar zorgen leven kennelijk breder.

Ontwikkelingen gaan onverminderd hard. Dit jaar hebben Chinese onderzoekers voor het eerst menselijke embryo’s genetisch veranderd. Dat kon dankzij Crispr-Cas9, een nieuwe techniek waarmee fouten in het DNA worden opgespoord en vervangen. René Fransen schreef hierover een uitgebreid artikel in het ND van 1 december.

In Nederland is het genetisch modificeren van menselijke embryo’s gelukkig verboden – net als in veel andere landen. Een wereldwijd verbod zou de zorg voor het leven ten goede komen en een geweldig signaal zijn naar elk (ongeboren) kind: wie je ook bent en welke genen je ook hebt, je bent welkom!


NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's
Instead of show do a slideDown function