Hart voor een ander?

11 februari 2016

Deze week behandelt de Tweede Kamer een initiatiefvoorstel van D66 om het donorregistratiesysteem aan te passen naar een actief donorregistratiesysteem (ADR). Kort gezegd komt het voorstel hier op neer: Iedere volwassene wordt donor, tenzij je een andere beslissing hebt vastgelegd. Mensen die geen keuze hebben vastgelegd, worden automatisch als donor geregistreerd. Op dit moment is het zo dat je alleen als donor geregistreerd staat, als je dat actief hebt geregistreerd in het donorregister. Kwestie van klein verschil? Volgens de NPV niet.

De invoering van een ADR-systeem tast het klassieke grondrecht van de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam aan. Het menselijk lichaam is niet van de staat, ook niet van de samenleving, maar van de persoon in kwestie.

Het doneren van organen moet wat de NPV betreft een actieve gift zijn, iets wat je doet uit naastenliefde, voor wie daar voor kiest. Door het systeem te veranderen in een ja-tenzij-systeem, verdwijnt dat element helemaal. Alleen als je bezwaar hebt, kom je in actie, en dat vinden wij principieel onjuist. Echte solidariteit is niet afgedwongen, maar wordt getoond door bijvoorbeeld de betrokkenheid bij het lijden van anderen.

De NPV verkiest het stimuleren van een open gesprek boven de invoering van een ADR-systeem. Aan dat gesprek werkt de NPV volop mee. Regelmatig wordt de NPV gevraagd een lezing of gespreksavond te verzorgen over orgaandonatie. Veel mensen blijken nog steeds met vragen te zitten over een Bijbelse visie op dit thema en hoe het bijvoorbeeld nu precies zit met het ‘hersendood-criterium’. Zolang mensen nog met zoveel vragen zitten, is het niet verstandig een keuze af te dwingen. Aandringen op het maken van een keuze mag wel. Het is van belang om helder te hebben wat je keuze is en die keuze met je naaste te bespreken.

Nodig de NPV uit voor een avond! Ook voor jongeren organiseren we regelmatig avonden over orgaandonatie. En voor wie het interessant vindt: luister nog even naar Dit is de dag waar ik in gesprek ben met Pia Dijkstra van D66.

Hart voor een ander?

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's
Instead of show do a slideDown function